FINANŢĂRI

INTEGRATED BUSINESS

FACTORING

SCONTARE

PRODUSE SMART

Soluții inteligente personalizate pentru companii!

CREDIT APORT AFIR / CREDIT SMART / PLAFON MICROSMART REVOLVING / FACTORING / SCONTARE / SCRISORI DE GARANTIE / GARANTAREA CREDITELOR / GARANTII VAMALE /

Există multe produse financiare pe piață, deci alegerea celor care se potrivesc cel mai bine nevoilor unui client individual poate fi complicată. Deciziile informate despre produsele din orice portofoliu sunt luate cel mai bine după o evaluare a nevoilor individuale. După întâlnire pentru a face acest lucru, sunteți mai bine informat când vine momentul să alegeți dintr-o suită cuprinzătoare de produse și servicii și să le selectați pe cele care se adresează situației dvs. unice.

Produse de Excelenţă

CREDIT APORT AFIR / CREDIT SMART / PLAFON MICROSMART REVOLVING / FACTORING / SCONTARE / SCRISORI DE GARANTIE / GARANTAREA CREDITELOR / GARANTII VAMALE /

CREDIT APORT AFIR

Persoane Juridice
Aprobare în 24 de ore
Valoare finanțare: de la 10.000 lei până la 5.000.000 lei.
Perioada creditată: de la 3 la 36 luni.
Dobanda fixa
Garanții: garanții imobiliare.- apartamente, terenuri agricole / intravilane, case, vile, spații comerciale.

 learn more

CREDIT SMART

Persoane Juridice
Aprobare în 24 de ore
Valoare finanțare: de la 10.000 lei până la 5.000.000 lei.
Perioada creditată: de la 3 la 12 luni.
Dobanda fixa
Garanții: garanții imobiliare.- apartamente, terenuri agricole / intravilane, case, vile, spații comerciale.

 learn more

PLAFON MICROSMART REVOLVING

Persoane Juridice
Aprobare în 24 de ore.
Suma finanțată: 1.000 lei până la 10.000 lei.
Perioada creditată: 12 luni.
Dobândă fixă
Garanții: fara garantii
Exemplu de calcul credit microsmart

 learn more

FACTORING

Persoane Juridice
Aprobare plafon in 24 ore
Acordare finantare in 1 ora
Valoare finanțată/factura: de la 1.000 lei până la 500.000 lei.
Scadență: pana la 120 zile.
Dobândă fixă
Garanții: bilete la ordin, CEC-uri, facturi, contracte.
Exemplu de calcul încasare bilet la ordin sau CEC

 learn more

SCONTARE

Persoane Juridice
Aprobare în 24 ore.
Tip credit: scontare de creanțe.
Sumă finanțată: de la 1.000 lei până la 500.000 lei.
Scadență: pana la 120 zile.
Dobândă fixă
Garanții: bilete la ordin, CEC-uri, facturi, contracte.
Exemplu de calcul încasare bilet la ordin sau CEC

 learn more

SCRISORI DE GARANTIE

Persoane Juridice
Aprobare în 24 de ore
Produs acordat: de participare la licitații, de buna execuție, de buna plată, etc.
Valoare Garantata: de la 10.000 lei până 100.000.000 lei.
Perioada: de la 1 la 60 de luni.
Comision fix
Garantii: cash colateral, garanții imobiliare,etc.
Exemplu de scrisori de garanție bancară

 learn more

GARANTII VAMALE

DEPOZITAREA TEMPORARA
ANTREPOZITUL VAMAL
ADMITEREA TEMPORARA
DESTINATIA FINALA
PROCEDURA DE TRANZIT:
Tranzit Unional:
tranzit extern – circulatia marfurilor necomunitare in UE in regim suspensiv de plata a datoriilor vamale
tranzit intern – circulatia bunurilor apartinand statelor UE intre doua state membre printr-o tara terta.

 learn more

GARANTARE CREDITE

Garantarea creditelor pe care societatile comerciale le pot accesa in sistemul bancar sau IFN poate fi solicitata inbaza unor conventii de colaborare cu banci partenere sau individual in baza unui contract de garantare.
AXXESS GROUP prin partenerii sai poate garanta pana la 100 % din valoarea nominala a creditului, exclusiv dobanda si alte comisioane aferente si percepe un nivel scazut de remunerare si anume : un comision initial de analiza fix si comision de garantare anual calculat la soldul sumei garantate in functie de clasa de risc a cautiunii asumata.

 learn more

Modalități de Finanțare

În perioada aceasta de probleme din punct de vedere al lichidităţile se pune foarte mult accentul pe scontare şi pe factoring. Sunt două modalităţi de finanţare asemanatoare dar in acelasi timp diferite. Mai jos evidentiem diferenţa dintre ele.

SCONTARE

Operaţiune prin care Institutia Financiara sau Banca creditează posesorul unei poliţe nescadente cu valoarea neta a acesteia, prelevând dobanda şi comisionul (taxa scontului) aferente transferului creanţei. In urma acestui act, Institutia Financiara sau Banca respectivă devine beneficiarul cambiei.
Exemplu: Firma X dorește să sconteze o factură neplătită și merge la Institutia Financiara sau la Banca. I se decontează creanța și se preia  datoria față de firma Y. După perioada emisă de factură pentru plată, firma Y nu poate plăti. În cazul acesta, la scontare, Institutia Financiara sau Banca poate solicita firmei X banii înapoi și să preia această iar creanța către firma Y.

FACTORING

Instituţie financiară care se angajează contra unui comision să preia creanţele clienţilor şi să ţina evidenţa contabilă a debitorilor unitaţilor care i-au transferat creanţele lor.
Exemplu: Firma X dorește să încaseze o creanță înainte de termen și se prezintă cu documentele justificative la Institutia Financiara sau la Banca. În urma unui contract de factoring și după o taxă, aceasta reușește să stingă creanța iar Institutia Financiara sau Banca a devenit instituția creditoare a datornicului. După perioada emisă de factură pentru plata, datornicul nu reușește să o plătească. În acest caz, la factoring, Institutia Financiara sau Banca este singura răspunzătoare pentru această incapacitate de plată a datornicului.

Condiții de eligibilitate client si debitor cedat

1. Aderentul si debitorul cedat sunt persoane juridice constituite legal si funcționează in conformitate cu legislația in vigoare.
Sunt acceptați aderenți cu istoric dar si cu activitate recenta (start-up), însă relația comerciala cu debitorul cedat trebuie sa fie anterioara formulării solicitării de factoring. Se va avea in vedere rulajul cu debitorul cedat in ultimele 3 luni atât din punct de vedere al încasărilor cat si din punct de vedere al plaților.
2. Debitorul cedat trebuie sa fie solvabil si cu bonitate ridicata.
3. Aderentul si debitorul cedat nu trebuie sa înregistreze datorii restante către bugetul de stat.
4. Aderentul si debitorul cedat nu trebuie sa fie implicat sau asociat in niciunul din înțelesul cuvintelor cu persoane cunoscute condamnate penal sau ca făcând parte din lumea interlopa.
5. Debitorul si aderentul sa nu aibă risc sau sa îndeplinească condiții de intrare sau solicitare a insolventei.
6. Aderentul/debitorul cedat sa nu figureze in CIP cu interdicție de emitere cecuri; in situația in care figurează in ultimele 6 luni cu interdicție de emitere cecuri, aderentul/debitorul cedat poate fi eligibil daca incidentul a avut caracter accidental/minor si poate face dovada achitării datoriei

Asociația Română de Factoring (ARF)

Piața de factoring a continuat sa crească pentru al patrulea an consecutiv, având un avans de 11% în 2018, față de anul precedent, depășind astfel nivelul de 5 miliarde de euro. Datele reies din studiul anual al Asociației Române de Factoring (ARF), cu privire la evoluția pieței. Cea mai mare pondere (40%) din volumele derulate prin factoring este realizată de companii cu cifra de afaceri de peste 50 de milioane de euro, 38% de către companii cu cifre de afaceri cuprinse între 5 și 50 de milioane de euro, în timp ce 22% se derulează de către companii de până în 5 milioane de euro, în care intră, in general, sectorul IMM.
“În ultimii ani, am înregistrat în mod constant o creștere a pieței între 10 si 13 procente, atât pe tipurile de factoring «tradiționale», cât și pe cele mai recent introduse la scară largă, pe care companiile și din țara noastră le percep foarte bine. Și aici vorbim, spre exemplu, de factoringul revers, prezent în piață de aproximativ zece ani, dar dezvoltat puternic cu precadere în ultimi trei-patru, și care, în 2018, a ajuns la aproape 1,3 miliarde de euro, adică peste 32% din total factoring intern. Acest produs are o trasatură specială, în sensul că este propus furnizorilor de servicii și produse direct de către beneficiarul acestora, împreună cu instituția finanțatoare”, explică Bogdan Roșu, președinte ARF.
În 2018, factorigul intern s-a situat la nivelul de aproximativ 4 miliarde de euro, în creștere cu aproape 13% față de anul anterior. Pentru tranzacțiile comerciale din piața internă există două categorii principale de produs, factoring cu regres și factoring fără regres, serviciile de colectare putând, deasemenea, fi contractate independent de componentele de finanțare și acoperire la riscul de neplată, în vederea introducerii și menținerii unei discipline de plată la nivelul portofoliului de clienți ai unei companii. Astfel, în zona schimburilor comerciale interne, factoringul fără regres a crescut cu aproape 20% față de 2017, în linie cu evoluția din ultimii ani. Atractivitatea principală a acestui tip de factoring este dată, în continuare, de componenta de asigurare a riscului de neplată din partea debitorului cedat.
Din punct de vedere al principalelor industrii, în cadrul tranzacțiilor interne, sectorul FMCG se finanțează cel mai mult prin factoring, ajungând anul trecut la un volum de 834 milioane de euro. Pe locul al doilea se află sectorul IT&C, cu 671 milioane de euro creanțe gestionate prin factoring, în creștere cu 8.5% față de 2017. Pe al treilea loc din punct de vedere ale volumelor, a urcat sectorul numit generic „Metale, chimicale, apă, reciclare”, cu peste 529 de milioane de euro și care, procentual, înregistrează și cea mai mare creștere, de aproximativ 48%, față de 2017. Acest sector ocupă și prima poziție în cadrul tranzacțiilor de factoring de export.
În contextul actual, ARF transmite și un mesaj către mediul economic “Situația și perspectivele la nivel macro impun companiilor o analiză detaliată a portofoliului propriu, atât de clienți, cât și de furnizori, în scopul adoptării unor soluții concrete în ceea ce privește asigurarea unui echilibru în zona de capital circulant, dar mai ales în vederea evitarii unor blocaje de activitate, ca urmare a imposibilității furnizorilor de a livra la timp, respectiv a întârzierilor la încasare sau chiar a înregistrării de pierderi din anumite relații comerciale”, declară Bogdan Roșu.
“Mediul economic în care ne aflăm nu pare unul foarte favorabil pentru sectorul privat pe termen scurt, fie că vorbim despre companii mari sau IMM-uri. Ar fi binevenite măsuri concrete în ceea ce privește atragerea de noi fonduri europene și creșterea investițiilor, care ar conduce, în scurt timp, la crearea de noi locuri de muncă și, implicit, la creșterea volumului de taxe și impozite aduse la buget. Inclusiv în context internațional se iau in calcul diferite scenarii de încetinire a creșterii economice în zona Euro, situație care va avea efecte în lanț și în România. Din acest motiv, companiile românești, care în marea lor majoritate nu sunt foarte bine capitalizate, vor fi foarte vulnerabile la scăderea vânzărilor și respectiv la creșterea nivelului de creanțe neîncasate. În perioada următoare este esențial pentru companii să poată anticipa astfel de evoluții printr-o analiză temeinică și o gestionare prudentă a portofoliului de clienți, fie de către echipa internă, fie prin externalizarea acestor procese către un Factor (Banca/IFN), astfel încât contractarea pieței (cu toate efectele care decurg de aici) să nu afecteze major activitatea și relațiile furnizor-beneficiar“, mai explică Bogdan Roșu.
Informațiile pentru evaluarea pieței de factoring la 2018 au fost furnizate de catre membrii ARF – Access Financial Services IFN, Banca Comercială Română S.A., BRD – Groupe Societe Generale S.A., Banca Transilvania S.A., CEC Bank, EximBank, IFN Next Capital Finance S.A., ING Bank Romania S.A., Libra Bank, Patria Bank, First Bank S.A., Raiffeisen Bank S.A., Unicredit Bank S.A., incluzând, de asemenea, și date oferite de instituții non-membre, precum și un estimat și pentru ceilalți jucători care nu au putut participa la studiu.